Forestree is een kleinschalige gemengde bioboerderij in Schelle. Lokaal, eerlijk en natuurlijk vormen onze basisprincipes. Zo willen wij aansluiten bij de groeiende beweging van boeren, die op een agro-ecologische manier aan landbouw doen. Dit wil zeggen dat we onze inspiratie grotendeels uit de natuur halen en het ecosysteem mee willen ondersteunen. Dit door in te zetten op (bio-)diversiteit.
Op de boerderij wordt een agroforestry systeem (vandaar ook de naam Forestree) gecombineerd met het houden van buitenvarkens, legkippen en schapen. De dieren bemesten en onderhouden de bomen. De bomen geven de dieren bescherming, schaduw en af en toe vruchten. Een ideale combinatie dus. Onze dieren worden allemaal in een intensief rotatiesyteem gehouden, waarbij ze om de zoveel dagen verhuizen naar een nieuw plekje. Eerst grazen de schapen en daarna komen de kippen in hun mobiele woonst. Op deze manier wordt er natuurlijke mulch laag gecreëerd en kan de bodem daarna rustig recupereren zonder dat er nog voor een lange tijd een dier op komt. Voor de dieren is dit ook gunstig. Altijd een vers stukje en minder hygiene problemen.
Naast ons boslandbouwsysteem en de dieren, telen wij ook biologische snijbloemen en een klein beetje groentjes (enkel tussen mei-okt) . In onze tuin worden geen kerende grondbewerkingen gedaan en wordt alles met de hand geteeld. Lekker romantisch, soms ook zwoegen.
Onze producten zijn momenteel varkensvlees, eieren, lamsvlees, bloemen en groenten. In de toekomst zal er ook kleinfruit, noten, appelen, peren en vleeskippen ter beschikking zijn.
Onze boederij grenst aan ons ouderlijk huis, een gerenoveerd momument van de 16de eeuw nl. het Jezuietenhof. Verder zijn er ook wandelknooppunten die langs onze hoeve gaan.
Vanaf 2022 gaan we beetje bij beetje onze boerderij omvormen tot een CSA-boerderij. Wat wil dit nu zeggen. Bij een CSA wordt de boerderij mee ondersteunt door de gemeenschap. De gemeenschap ondersteunt de boerderij door een langer engagement aan te gaan en een soort van oogstaandeel te kopen. Zo deel je mee in de oogst van de boerderij, maar ook in de kosten. Als aandeelhouder wordt je ook meer betrokken bij het reilen en zeilen van de boerderij. Zo kom je dichter te staan bij de afkomst van je voedsel en je bloemen. Als gemeenschap kunnen we ook veel van elkaar leren en hopelijk onderling kleine workshops aan elkaar geven, om zo onze homesteading skills uit te breiden.
Csa boerderijen worden voornamelijk geassocieerd met zelfpluktuinen of pakketten voor groenten, fruit of bloemen, maar dit hoeft niet zo te zijn.
Je kan evengoed een 'deel van de kudde' kopen. Ons ei-aandeel heeft zich al goed bewezen en vanaf 2022 zullen we ook een gemengd vlees-aandeel (varken, lam, vleeskip) en bloemenaandeel aanbieden.
Met de aandeelhouders hopen we ook graag samen enkele groepsactiviteiten te doen, zoals bv. samen bouillon trekken, pate maken, bloemschikken, .... al bij al kennis en een toffe tijd delen. We zullen ook meewerkdagen organiseren en einde seizoens-samenkomst.
Onze liefste buren van plukboerderij zinkval bieden een groentenaandeel aan.
In schelle heb je ook een samenaankoop platform Eerlijke Kost (EKOS) voor samenaankopen en lokale producten
De biologische varkens leven op een natuurlijke manier op onze boerderij. Zo leven ze heel het jaar rond buiten op he veld vanuit hun verplaatsbare piglo. Op deze manier kunnen de varkens op elk moment wroeten, wortels eten, spelen met de groep en rondlopen in de buitenlucht. Het is belangrijk dat de varkens dit kunnen doen, want ze zijn super intelligente en sociale dieren.
De zeugen bevallen ook gewoon zelfstandig in hun piglo, waar ze hun eigen nestje kunnen maken. Onze zeugen hun moederinstinct is groot, echt mooi om te zien. Bij ons op de boerderij krijgen ze dus de vrijheid om dit ook te uiten. Er komt geen ongemakkelijk kraamstal aan te pas.
De varkens worden ook waar nodig ingezet, zo hebben de varkens het veld voor de groenten en bloementuin klaargelegd en bemest.
We hebben ook onze eigen veetrailer en vervoeren de varkens zelf. Zo kunnen we de varkens op hun eigen tempo inladen, zonder druk en stress. Dit maakt de transporttijd ook zo kort mogelijk in vergelijking met gedeeld transport.
Voor de rest krijgen de varkens ook biologisch eten, overschotten uit de groententuin en alles wat ze kunnen vinden in hun weiland.
Onze biologische dames wonen in een speciale zelfgemaakte mobiele wagen. Ze worden elke week naar een vers stukje gras verplaatst. Je vraagt je misschien af waarom we dit doen, want het is natuurlijk extra werk? maar met het ideaal om zorg te dragen voor onze omgeving vinden we dit nodig. Een beetje meer uitleg:
Onze legkippen krijgen voor de rest biologisch eten, hebben een ruime stal en altijd toegang tot een fijne buitenwei. We vinden het heel belangrijk dat de eigenheid van de dieren bewaard kan worden en dat ze kunnen doen wat ze van nature doen.